Saturday, July 20, 2024
HomePPL FlyglektionerLandning på havsisen

Landning på havsisen

-

Efter min flyglektion på Söndagen hade några i klubben planerat en spontan Fly in på isen utanför kusten söder om Onsala halvön. Det är ju inte varje år vi har en sådan härlig vinter med ihållande minusgrader och så mycket fruset vatten. Jag kände direkt att den här chansen vill jag inte missa.

Det var 3st flygplan som lyfte från Säve flygplats och gav sig av söderut. Jag flög det tredje planet, SE-LGI och framför oss låg SE-GYX, precis inom synhåll när vi lämnade kontrollzonen söderut över Göteborg.

Dagen innan hade det provborrats på platsen och en testlandning hade dessutom gjorts. Allt var kanon, isen var ca 35 cm tjock. Nu snackar vi havsis, inte någon sjö…

Vi höll kontakt över radion på 123.45 och hörde att flygplanet före oss reducerade och började sjunka för sin inflygning. Jag drog av när vi närmade oss och jag följde dem lite off track för att se deras landning.

Snett bakom följde jag dom in på final och sättning på isen sedan drog jag på fullt och gick om för att lägga mig i vårt eget landningsvarv.

Jag sjönk sakta ner mot isen med full klaff och svagt pådrag på motorn, jag ville verkligen smeka ner den på isen. Jag förstår varför variometern är ett krav för all landing på sjö och is. Det var väldigt svårt att bedöma exakta höjden över isen. Den tänkta landningsbanan gick rakt mot Tjolöholms slott.

Jag satte ner hjulen på isen och drog av till tomgång och rullade utan att bromsa tills farten sjunkit markant.
Jag parkerade till höger om SE-GYX och vi klev ur.

SE-LGI på havsisen

Lineup på isen

Här är en video filmad av Hasse som flög det första planet.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][youtube]1NEE9qJyEPI

Det var ordentligt kallt och det var sämre väder på väg in. Några snöflingor började redan falla när vi bestämde oss för att återvända till Säve.

SE-GYX Tjolöholms slott

Först startade Hasse och sedan var det dags för SE-GYX.  I vårt plan var vi tre personer, jag som flög ner, Jan som också är elev och vår flyglärare.

Eftersom jag flög ner var det nu Jan’s tur att flyga hem. Det gav mig chansen att sitta i baksits och filma och bara njuta av utsikten.

[youtube]AVgDI2PMtBs

När jag summerade allt efteråt insåg jag att min landning på havsisen utanför västkusten var min 100:e landning! Det tyckte jag var lite cool. Den kommer jag aldrig glömma…

——————————

Lärare: Emil
Landningar: 1
Flygtid: 0.6
Flygtid totalt: 23,5h[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

4 COMMENTS

 1. Häftigt!

  Jag pratade med några på klubben för någon vecka sedan om att det skulle vara coolt att landa på isen någon gång, men det verkade som att man fick åka en rätt bra bit härifrån för det just nu…. Så nu är jag lite avis 🙂

 2. Otroligt inspirerande blogg. Väldigt intressant att läsa. Jag har precis börjat ppl-teori hos AKG, men inte börjat flyga ännu.
  Mvh,
  Anders

 3. Det måste varit länge sedan det bjöds på så bra isförhållanden i Göteborg. Grymt häftigt i varje fall. Lycka till med ditt PPL. Jag är själv på gång att gå i dina fotspår, så din blogg är mycket inspirerande.

  Mvh
  Henrik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here