Saturday, July 20, 2024
HomePPL FlyglektionerFlyglektion: Trafikvarvet EK

Flyglektion: Trafikvarvet EK

-

Denna lördagen var det inget tvivel om det skulle bli flygning. Blå himmel, svaga vindar och -4 grader. Underbart! Fick ett SMS från flygläraren innan jag åkte hemifrån som löd: -“…EK idag?”

Svårt att inte må som en prins när man kör in till klubbstugan och parkerar.  När eleven före mig parkerat går jag ut och går igenom planet och återvänder till den varma klubbstugan.
Vi går igenom dagens övningar som vanligt innan det är dags att sätta sig i planet.

Jag startar bana 19 och gör 2st studsar innan läraren vill att jag stannar så han kan hoppa av.

Dags för trafikvarvet på egen hand!  Taxar ut till väntplats bana 19 och gör motorkontrollerna, ropar upp och ställer upp på banan. Den låga solen lyser rakt i ansiktet när jag drar på till fullgas och börjar rulla.

Den kalla luften, högtrycket (QNH 1034) och den tomma stolen jämte mig gör att jag stiger som en raket.  1300 fot per minut innan det är dags att svänga vänster för att lägga mig i varvet.

Jag gör 4-5 studsar innan jag bli ombedd att ta ett högervarv och lägga mig i väntläge Väst en stund på grund av trafik. Det var Ryanair B737 som skulle lyfta mot Bergamo.  Väntläge väst är precis över Norde Älvs mynning och att ligga där över och cirkla var väldigt mysigt. Älven är helt istäckt och många människor var ute i det fina vädret och promenerade på isen som sträckte sig relativt  långt ut till havs.

3 varv senare får jag klart att påbörja inflygningen mot bana 19.

En underbar dag att flyga på! Varvet kändes väldigt bra EK. En sättning blev usel och då var man lite glad att man satt ensam i planet. För övrigt gick det bra och allt flöt fint.
Nedan finns en video av ett varv…

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][youtube]mhEkDjqLgRw

——————————

Lärare: Emil
Landningar: 3+8
Flygtid: 1.5h varav 1.0 som PIC
Flygtid totalt: 21,7h[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

6 COMMENTS

  1. Härliga filmer. Sitter bara och njuter när jag tittar på dom 🙂 Men var du inte lite hög på inflygningen eller är det jag som har fel på ögonen?

  2. Niclas: Jag använder mig av 2 olika varianter. Denna videon använde jag en extern Audio recorder som jag pluggade i headset uttagen i baksätet. Tidigare video har jag en kabel som går från samma uttag till kameran direkt.
    Skall lägga upp ett inlägg med bilder där jag förklarar hur jag gör.

    Fredrik: Kul att du gillar filmerna! Tror inte jag ligger så högt faktiskt. Glöm inte att tröskeln är inflyttad nästan ända till taxibana Adam på bana 19. Vi skall hålla 300 fot över vägen är det sagt.

  3. Härligt med video! Men har du frågat TWR om du får lägga upp ljudet? ^^ Kul att se hur eran flygplats ser ut ifrån luften 😀

  4. Tack för ljudtipsen. Ja, lägg gärna upp bilder … när du har tid. Jag fattar nog hur du gjort från din beskrivning. I headsetuttaget pluggar du en "en stor" hörlurskontakt, och i andra ändan förmodligen en liten valig hörlurskontakt i iphonen eller vad du nu spelar in ljudet …Tänker jag rätt? För övrigt är det kanonatt se flygningen. Jag är uppe i 15 timmar med flger på tok för sällan …. blir mer till våren hoppas jag.

  5. Jag är också nyfiken på hur du fick till ljudet så pass bra. Jag har provat att koppla in i hörlurskontakten med kabel in i kameran men får ett brummande och störande missljud.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here