Saturday, July 20, 2024
HomePPL FlyglektionerFlyglektion: Stall med vikning och Vne

Flyglektion: Stall med vikning och Vne

-

Kom ut till klubben och trodde vi skulle öva bedömningslandningar idag, men klockan förbjöd studs-och-gå efter 16:00 tror jag det var.  Så, vi fick köra plan B:  Stall med vikning.

Jag lyfte med SE-GYX och gick ut mot RÄVEN på 1500 fot, fick sedan i uppdrag att hitta Stenkyrka som flygläraren pekade ut på kartan. Den låg norr om oss så jag påbörjade en högersväng mot 360 grader innan jag kikade lite noggrannare på kartan. Ok, passera bron över till Marstrand, Kungshamn skall vara på min vänstra sida osv…

Vi passerade strax väster om kyrkan men ingen av oss kunde faktiskt peka ut den eftersom jag sedan tidigare påbörjat en stigning till 4000 fot.

Vi började med en kort repetition på stall och stall med full klaff. Det kändes bra så flygläraren visade vikning och sedan var det min tur.  Förvärme på, dra av till tomgång och dra höjdroder. Stall varnaren skrek och jag fortsatte dra höjd tills flygplanet stallade och vek sig. De var häftigt att se marken komma upp framför sig och snurra. Jag tog upp flygplanet ur dykningen och stöttade med gas när jag återfått positiv attityd.

Vi provade olika varianter, tomgång, med 2000 varv och en där vi trampade max sidroder precis vid stall.
Kika på medföljande korta videosnutt så får du en liten känsla av övningen.

På vägen hem mot fältet igen provade vi att få upp planet i nästan Vne. Det krävdes verkligen arbete att få upp planet i den farten! I en svag dykning och kraft på spaken framåt fick jag till slut nästan upp flygplanet i Vne (V Never Exceed =  Farten man aldrig får överstiga), lättade försiktigt på spaktrycket och farten sjönk innan jag påbörjade en motorplané mot fältet.

Fick klart inflygning bana 01 och konfigurerade mig för landning.  På kort final ber flygläraren mig att avbryta landningen och gå om. Jag drar på fullt och smyger in klaff medan jag stiger igen. Allt var en träningsgrej för att öva pådrag på kort final.

Vinden låg exakt i sidan på banan och jag får klart landa bana 19 efter pådraget. Vinden har ökat under flyglektionen och är nu dessutom byig. Flygläraren tar landningen och jag taxar in till tankstationen. 54 liter fylls i vingtankarna innan vi ställer SE-GYX i hangaren igen.

Idag var en oerhört lärorik dag! Det känns väldigt skönt att ha stallat och tagit hand om vikningarna.

  • Nyttigt att känna hur mycket jag fick pressa planet innan det viker sig.
  • Nyttigt att känna hur mycket jag fick pressa planet för att få upp det i Vne.
  • Tryggt att känna hur lätt det är att få ur planet ur vikningen.

Det var också skönt att få göra en kontrollerad Go-Around. Nu har jag gjort det, skulle det bli skarpt läge är jag med på noterna.

PÅ de-briefingen fyllde jag i sista raden på första sidan i min loggbok. Hurra! En sida full i alla fall…


Loggboken, med första sidan full

——————————

Lärare: Emil
Landningar: 1
Flygtid: 1.0h
Flygtid totalt: 11.8h

3 COMMENTS

  1. Nu är jag lite avis, våra PA28 viker sig inte riktigt, speciellt inte över en vinge… =/ Det där får du visa sen när du är klar och drar en kopp kaffe på Vängsö sen 😉 Första gången jag satt i ett litet plan var i en Cessna vid Eskilstunas motorflygklubb, Eskilstuna Kjula (ESSU), och där visade läraren vikningar :P, Vne är inte heller lätt att komma upp i med en PA28, full gas och trim trim trim…

    Kul att du fyllt första sidan också! 🙂 Nästa sida kommer gå fort 😛 Sista passet jag hade fyllde precis min fjärde sida 😉

  2. Det var inte precis lätt på cessnan heller. Men, provocerar man den så går det 🙂

    Längtar efter kaffet i Vängsö, nästa sommar kanske ? 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here