Monday, June 17, 2024
HomePPL FlyglektionerFlyglektion: Nödlandning

Flyglektion: Nödlandning

-

En varmfront hade precis dragit in över västkusten och det låg ett kompakt molntäcke över fältet denna tidiga söndagsmorgon.  Det var med tveksamma och kritiska ögon jag granskade METAR och TAF på morgonen. Men hur jag än letade hittade jag inte stoppande faktorer. Molnen låg på  4500 fot och inget regn fanns nämnt i TAF:en de kommande 6 timmarna.

Lämnade in färdplan och gjorde iordning SE-GYX för dagens flygning.


Tillsyn före flygning

Vi briefade dagens övningar i klubbstugan som vanligt och gick sedan ut till maskinen. Nu hade det börjat duggregna lite fint. Ingen fara dock, sikten var mkt god och molnbasen som utlovat tidigare.


SE-GYX redo för dagens flyglektion

En av SPU’s Da40:or lyfte bana 01 medans jag påbörjade min taxi till väntplats bana 01 via taxibana Bertil. Före mig låg SE-LYA, en annan av SPU’s DA40:or.  LYA fick klart att starta när jag stannde till vid väntplatsen för att göra mina motorkontroller.

När allt är klart och kontrollerat får även jag klart att ställa upp bana 01. Transpondern sätts i läge ALT, landningsljuset PÅ och starttiden noteras i blocket på mitt knä medans jag svänger ut på banan.

Drar på fullgas och rullar nerför banan, roterar och börjar stiga norrut. Då drar flygläraren av gasen och vi simulerar motorbortfall i start. En snabb korrigering av nosläget ger mig planflykt och 65 knop och jag har en del landningsbana kvar framför mig. Tillräckligt för att överleva denna gång.

Det är nyttigt att se hur lite bana det trots allt är kvar. Nu visste jag om det i förväg, annars hade det tagit ytterligare tid innan jag reagerade och gjorde rätt åtgärder.

Jag drog på fullt igen och fortsatte min stigning i stället för att nödlanda, och satte kurs mot LYCKE.

I en timme övade vi sedan på nödlandningar. Jag tittade bort (ner i knät) i några minuter medans flygläraren flög oss till en ny position där han plötsligt drog motorn till tomgång och sa -” Dina roder”

Dags att titta upp, orientera sig, och snabbt lägga planet i planflykt i 65 knop.
Var kommer vinden ifrån ?
Finns det något lämpligt fält att nödlanda på ?

Jag hittade ett lämpligt fält, bedömde inflygningen och påbörjade. Gjorde nödchecklistan samtidigt som jag fortsatte hålla koll på mitt fält och inflygningen. När flygläraren var nöjd och såg att vi skulle komma ner på fältet gav han order att dra på.

Full gas och och jag steg upp från fälten samtidigt som jag plockade in den klaff jag hade tagit ut.

Jag hittade flera bra fält och gjorde flera bra inflygningar, men en gång gick det åt skogen.
Jag kom från 2500 fot och missade att glida till utgångsläget och vara där på 1000 fot, då gick ju sedan resten av inflygningen inte så bra heller. Drog på och steg upp när jag insåg att jag skulle hamnat rakt i en kyrka och dess gravplats om det varit skarpt läge.

Nyttig och riktigt kul övning. Erhört viktigt att man fortsätter öva på detta när man flugit upp och bibehåller den skärpan.  Detta var intro passet för nödövningar och det skall bli intressant att fortsätta med resten.

På vägen hem var det faktiskt svårt att orientera sig. Sikten var god, 9999 men de gråa status molnengjorde att alla små öar och kobbar i skärgården ser likadana ut. Jag kikade på kartan och styrde söderut medans jag letade febrilt för att hitta ett ögonmärke jag kände igen.

-“Ah, där ute ligger ju marstrans fästning!” sa jag och sken upp.
-“Asch, förbaskade marstrand” muttrade flygläraren. Den förstör alltid.. fortsatte han och log.

Efter det var det lättare. Tog ut kursen mot RÄVEN och anmälde inpassering.

På väg mot höger bas bana 19 får jag klart fortsätta som nummer 2.
-“Nummer ett är på final, meddela kontakt.”

Jag ser snart den lilla DA40:n på final och meddelar kontakt. Fortsätter in efter honom och landar.

Jag är verkligen inte nöjd med mina landningar just nu. Känns som jag slarvar bort dom hela tiden nu.
Skulle vilja ha ett rent trafikvarvspass igen för att hitta tillbaka.

Frusterande känsla.

——————————

Lärare: Emil
Landningar: 1
Flygtid: 1.1h
Flygtid totalt: 14.9h

2 COMMENTS

  1. Jag ska nog försöka öva lite motorbortfall någon gång sen… Är nog det jag känner mig minst hajj på =/ … inte bra… men det finns många tillfällen för förbättring 😀 Skön bild när man ser hela kärran 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here