Sunday, April 14, 2024
HomePPL FlyglektionerFlyglektion: Instrument - onormala lägen

Flyglektion: Instrument – onormala lägen

-

Ännu en dag med fantastiskt väder!  Tyvärr skulle jag inte får njuta så mycket av det….

Jag startade bana 01 idag och lämnade kontrollzonen via LYCKE på 1300 fot. Ropade upp Göteborg Kontroll som idag körde på 124.20 och fick klart 5000 fot eller lägre över Tjörn.

Sedan fick jag den stora “kepsen” som gör att jag enbart ser instrumenten av flygläraren. Efter detta fick jag lite olika instruktioner om kurser jag skulle hålla, eller flyga till, höjder jag skulle stiga till osv….

Sedan var det dags för branta svängar, med bara instrument.  Efter några gånger kändes det väldigt bra, att gå in i svängen och stötta med höjd enbart genom att kika på horisontgyrot. Kul och bra övning.  Sedan provade vi stall utan yttre referenser. Gick också bra, jag måste bara vara snabbare på med fötterna after stall:en när jag ger fullt pådrag igen. Tappade kursen lite där de första gångerna. Gick bättre och bättre.

Sedan tog Emil planet och jag fick bara titta ner  i knät, utan att se någonting, medan han flög planet till ett konstigt och onaturligt läge där han sa: -“Dina roder….”

Då var det bara att kika på instrumenten och återställa planet i planflykt. Kul!

Sedan kom det läskigaste på hela lektionen…. Jag flög planet och la det i planflykt. Trimmade det och var nöjd. Då skulle jag blunda och fortsätta flyga planet.
Helt utan referenser!

Dom säger att man lever i 180 sekunder i ett sådant tillstånd….

Jag satt ett tag och tyckte allt gick bra….när jag genom ögonlocken ser solljuset vandra förbi ögonen….. Då inser jag att vi svänger…Trots att kroppen säger att vi ligger i planflykt fortfarande…

Försöker korrigera med små mjuka rörelser… hör hur motorvarvet sakta ökar…..inte bra….
Det innebär ju att vi sjunker….. drar åt mig spaken lite och motorljudet sjunker igen….
Nu känner jag att vi lutar och det känns absolut inte bra. Jag inser att vi ligger helt fel och funderar på hur jag skall ta mig till planflykt igen…. motorljudet sjunker ytterligare…  aj, jag har korrigerat för mycket…..vi svänger brantare…. en oerhört stark känsla av panik stiger i kroppen….Trots att jag vet att flygläraren sitter bredvid mig och har allt under kontroll och skulle aldrig låta det gå för långt så jag inte kan ta mig ur situationen…

Nu kan du titta på instrumenten säger han plötsligt!

Jag öppnar ögonen och inser att vi ligger i en dykning med vänstra vingen väldigt lågt… en sjunkande spiral alltså…

Det hade bara gått 120 sekunder…..

En oerhört läskig men otroligt nyttig övning. Dina sinnen lurar dig!
Lär dig det, lita på instrumenten!

Som avslutning fick jag påbörja inflygning mot RÄVEN och bana 01 för landning. Nu utan horisontgyro, som “gått sönder”. Dvs Emil täckte över det.

När jag fick ta av mig kepsen låg jag på vänser bas bana 01 och svängde vänster och fällde ut klaff och landade.

Sjukt kul, men ack så läskigt och nyttigt.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

SE-GYX med kustbevakningen bredvid

——————————

Lärare: Emil
Landningar: 1
Flygtid: 1.1
Flygtid totalt: 35,2 h[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here