Monday, June 17, 2024
HomePPL FlyglektionerFlyglektion: Flygning med maxvikt

Flyglektion: Flygning med maxvikt

-

Det var mycket dimmigt hemma när jag åkte mot Säve flygplats denna förmiddagen. Vädret på Säve var redan bättre och TAF’en lovade ännu mer bättring så jag var hoppfull.

Idag hade jag dessutom tur att få sällskap av Spencer som ställde upp som extravikt. Allt för att kunna göra flyglektionen Flygning med maxvikt.

Jag har spenderat flera kvällar denna veckan med att beräkna maxvikt och ev startsträcka vid maxvikt.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Vikt och Balans

När sikten hade bättrats på och kom upp till 5000 meter beslutade vi oss för att starta. Med mig som pilot, flygläraren och Spencer i baksätet hamnade vi på max startvikt med min väska i baggageutrymmet och standardtank.

När vi tankade planet innan flygningen så hördes vårens första Sånglärkor över fälten. Åh vilket underbart ljud. Våren……

Vi ställde upp bana 01 och med transpondern i läge ALT, strobe’s ON så drog jag på fullt för att starta.  Det kändes verkligen att vi var tunga.
Vi använde märkbart längre bana innan jag kunde lätta och börja stiga.

Normalt efter start brukar jag inte se marken framåt om jag stiger med 80 knop, så efter 700 fot brukar jag dra av lite på gasen och sänka nosen men det var det inte att tänka på idag. Jag fick sänka nosen tidigt efter start för att få upp fart och kunna hålla 80 knop i stigningen. Klar skillnad.

Jag lämnade kontrollzon via BOHUS och mötte snart sämre väder, det var låga moln som gjorde att sikten försämrades framåt. På min vänstra sida var det bättre där fanns sikt. Jag hade fått i uppdrag att flyga till en liten sjö öster om Skepplanda, och jag valde att flyga norrut längs älven till älvängen för att sedan svänga österut mot sjön. När jag väl var på plats kunde jag minsann inte hitta sjön! Varje liten sjö, blöt åker och sumpmark såg ut som en sjö. Både jag och läraren insåg att vi var på rätt plats, men kunde inte peka ut “rätt” sjö.

Efter detta fick jag svänga i stig och ta lite olika kurser innan det var dags för branta svängar. Här behövdes det mer gaspådrag för att inte tappa, och jag är nöjd med mina svängar, vi korsade vår luftström i alla försök.

Jag steg sedan till 2500 fot och drog av till tomgång, trimmade planet för ca 70 knop. 68 är ju “rätt” fart med svårt att vara så exakt…

Det lät som planet kved i luften så nära stallfarten låg vi… Jag gjorde några försiktiga svängar till olika kurser och känslan är tung, det är mycket massa som skall flytta sig.

Vi återvände till slut mot fältet och jag ropade upp Säve tornet strax innan BOHUS och begärde klart mot OS för en final bana 19. När jag fick klareringen klar mot OS i Speciell VFR,  tog jag kurs 225 mot OS och anmälde till slut vänster bas bana 19 och påbörjade en inflygning utan klaff.

Jag kände en stor skillnad när jag skulle hålla upp planet och flyta ut innan sättningen.

Normalt svarar planet och man planar ut innan energin är slut och man sätter sig på banan. Nu med maxvikt krävdes större roderpåverkan och jag flöt inte alls ut som vanligt men sättningen blev trots allt ganska mjuk.

Jag drog på för att i vänstersväng påbörja ett nytt varv. Denna gången för ett fullstop.

När jag fällde ut full klaff på final njöt jag av inflygningsljusen framför mig. Älskar den synen!

Sjönk mer än väntat igen och fick inte planat ut som tänkt men även denna gången satte jag mig relativt mjukt på banan.

Svängde av via Bertil och noterade landningstiden. Ännu en lektion avklarad!
Härligt!

Tyvärr var sikten usel idag så det blev inte en vacker upplevelse för Spencer som följde med.
Förhoppningsvis får vi många fler chanser i sommar 😉

——————————

Lärare: Johan
Landningar: 2
Flygtid: 0,9
Flygtid totalt: 37,1 h[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous article
Next article

2 COMMENTS

  1. Was a good ride no matter the wx Tommy. Looked for a while we were close to minimums for sure though! Cheers mate.

  2. Maxvikt är kul, det är ganska stor skillnad på att vara nästan max lastad och att faktiskt vara max lastad (sista 40-50 kg), tycker jag…

    Flare, skulle säga utflytning (att flyta ut), men vet inte om det är rätt 😛

    Tycker att max lastade landningar oftast blir mjukare än vanligt, något du kände?

    Superkul att du kommit igång igen 😀 Bor i Norrköping nu om du vill ta en lång-nav norrut 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here