Friday, April 19, 2024
HomePPL FlyglektionerFlyglektion: Flygning i låg fart och med/utan klaff

Flyglektion: Flygning i låg fart och med/utan klaff

-

Idag när jag kom ut till fältet sken solen och det fanns spridda moln på himlen. Härligt! Vinden var rakt i sidan på banan och 12  knop, så jag insåg redan att det skulle bli intressant att starta och landa.

Fick i uppdrag att göra tillsyn före flygning på maskinen innan vi satte oss för att gå igenom dagens övningar.
På väg ut till maskinen håller Air Berlin på att boarda sina passagerare för flighten tillbaka till Berlin.


Boarding samtidigt som min PFI

Efter att jag gått igenom planet så gick vi igenom dagens övning i klubbstugan. Det är lågfartsflygning som gäller idag, med och utan klaff.


SE-GYX väntar på oss

Vi gick ut till flygplanet och och startade upp. Fick klart att taxa till väntplats bana 19 via Adam.
Gjorde motorkontrollen och fick klart att ställa upp på banan. Ställde in kursgyrot, noterade starttid och så var det dags för start.

Full gas och vi är på väg. Håller skevrodren mot vinden och väntar in hastigheten. Drar spaken mjukt mot mig och vi lyfter, en kort korrigering av flygläraren i skevrodren och jag är med medans vi stiger mot skyn. Tycker jag håller mig snyggt i vinden men när jag tittat tillbaka på banan vid ca 700 fot ser jag att vi drivit av banan en del redan. Där finns lite att träna på….

Vi går ut mot LYCKE där vi lämnar kontrollzon och stiger till 4500 fot över Marstrand. Flygläraren visar övningen som vi gått igenom tidigare och sedan är det min tur.

Jag drar av motorn och håller upp nosen och tar ner farten till 65 knop, trimmar in planet och flyger framåt. Drar på igen till 95 knop och gör om det hela en gång till.

Övar även på att fälla ut full klaff i 65 knop. Stegvis. Det är häftigt att känna krafterna när klaffen går ner.
Vid full klaff får jag köra fullvarv på motorn för att inte tappa höjd. 40′ klaff är mycket motstånd!

En timmes övningar går oerhört fort och det är dags att börja sjunka mot HJUVIK för att gå in för landning.
En Bizjet är på väg att starta och vi får klart till höger bas bana 19. Han taxar sakta ut till banan och backtrackar till änden och ställer upp. Jag får dra ut medvinden ordentligt för att Bizjeten skall hinna starta innan jag svänger bas bana 19. Jag får klart inflygning bana 19 och vinden: 260/13 med byar upp till vårt gränsvärde för sidvindskomposanten. Det här kan bli spännande…

Jag sjunker och håller mig någorlunda centrerad mot banan när vi båda inser att det här är ett jobb för flygläraren. Jag håller händerna på rodren och är med i landningen som han gör snyggt trots den tuffa sidvinden.  Svänger av banan och sätter transpondern i standby.

Nu har vi bara lite kvar i tanken så jag taxar fram till tankningsstationen och fyller upp till standardtank. Flygläraren ber mig parkera planet och komma in. Jag startar motorn och taxar bort till parkeringen där jag svänger runt och ställer planet precis på märket. Inser att jag just för första gången i mitt liv suttit ensam i ett flygplan som är i gång och rör sig.  OK, inte så märkvärdigt kanske, men det var ändock första gången jag taxade ensam. Kul!

…i alla fall för mig.

——————————
Lärare: Emil
Flygtid: 1.2h
Flygtid totalt: 6.0h

Previous article
Next article

3 COMMENTS

 1. Alltid trevlig läsning på din blogg, Önskar dig lycka till med PPL:et och hoppas på att få mer trevlig läsning här!

  /Niklas Kull

 2. *store tumme upp* Grattis! Första EK taxning 🙂

  Det där med sidvind är något som kommer med tiden,…

  Du måste få känna på hur det känns att ta in och ut klaffen i en PA-28… speciellt att ta in den, kom du ligger nära slutet på den vita bågen så är 3 steg klaff ganska tungt…. 😉

  “Kör hårt” 🙂

 3. Tjena kompis!

  Nu har jag äntligen lyckats hitta denna sajt och följer med spänning dina framsteg i luftrummen!!

  Väldigt kul att se att någon av oss lyckats ta sig vidare från tiden då högsta drömmen var en floppy disc drive till C64:an för att kunna köra FS…. =)

  Fortsatt lycka till med flygandet!

  /Mats

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here