Monday, June 17, 2024
HomePPL FlyglektionerFlyglektion: EK i området

Flyglektion: EK i området

-

Äntligen dags att flyga igen. Vädret kan ju inte bli bättre, en underbar vinterdag!
ESGP 300950Z 00000KT CAVOK M04/M05 Q1022=
Sämre kan det ju se ut när man är på väg ut till flygfältet.

Jag gick som vanligt ut och gjorde min kontroll av flygplanet medan Emil de-brief:ade sin tidigare elev.  95 liter i tankarna skulle räcka gott för den timmen jag skulle flyga.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

SE-GYX i solen

Allt såg bra ut som vanligt och jag gick in i klubbstugan och vi briefade dagens övning. Det var EK i området som gällde, dvs jag flyger ut och gör diverse övningar som vi gjort tidigare på egen hand, som repetition. Först ville flygläraren följa med ett varv och kolla min status, detta eftersom jag hållt upp så länge förra året och inte flugit sedan december förra året.

Vi lyfte och gjorde ett varv, allt kändes väldigt bra. Det var ju i stort sett vindstilla så landningen blev mjuk och kändes väldigt bra.
Jag svängde av på taxibana Bertil och släppte av flygläraren på plattan.

Jag ropade upp och fick klart att taxa till väntplats bana 19. QNH 1021.  Väl där gjorde jag mina motorkontroller och ropade upp att jag var redo.

Jag ställde upp på bana 19 med solen rakt i ansiktet och ställde in kursgyrot, kontrollerade att transpondern var på i läge ALT och noterade tiden.
Fullt pådrag och jag rullade snabbare och snabbare nerför banan, ett mjukt drag i spaken och planet lättade. Ensam och i denna kalla luften så steg jag som en raket!
Jag fick dra av lite på gasen när jag kommit upp en bit för att enklare stiga med sikt framåt. En högersväng och jag var på väg ut mot kusten.

Utsikt

Tog kurs norrut mot LYCKE där jag skulle lämna kontrollzon.  Det var underbart att sitta där ensam och kika ner på isen som låg i Norde Älv’s mynning. Nedanför mig skrinnade en ensam långfärdsskridsko-åkare. Det såg ensamt ut, men det kanske var det som lockade honom. Precis som jag satt ensam och njöt 1300 fot ovanför honom.

Ropade upp Säve tornet igen när jag passerade LYCKE på 1300 fot. Nu fortsatte jag nästan rakt västerut mot Marstrands fästning som stack upp bland öar och klippor.
Jag bytte till Göteborg kontroll på 124.2 och ropade upp. Jag begärde 5000 fot över Tjörn för lite Airworks och fick vänta.
Kontrollen återkom och meddelade att jag hade trafik klockan 14 på väg söderut, och snart såg jag honom. Det var en klubbkompis i  PA-28 SE-KEN som gled över mig med kanske 500 fots separation.  Efter detta fick jag klart upp till 5000 fot nordväst om Säve kontrollzon, och jag rundade fästningen innan jag påbörjade min stigning norrut.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Marstrands Fästning

Under stigningen började jag mina övningar, det var diverse svängar till olika riktningar i stig, mjuka in och utgångar tills jag var uppe på 4500 fot.

Nu satt jag bara och njöt och kikade på utsikten, vilket underbart väder att flyga i!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Kusten i vinterväder

Jag övade sedan på stall, med full klaff och utan klaff. Jag provade vingtippningar rakt fram, branta svängar åt båda håll.
Dessa var inte perfekta första gångerna, jag kände mig ovan vid hur mycket man måste stötta med höjdrodret men det satte sig snart.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Tjörnbron

Efter en underbar stund i luften påbörjade jag min motorplané söderut. Jag sjönk ungefär till 2000 fot när jag såg denna lilla stuga på en liten ö.
Snacka om ensamt läge!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Ensam stuga

Jag meddelade Göteborg kontroll och bytte till Säve tornet igen. Ropade upp och meddelade min position strax utanför LYCKE för landningsvarvet. Jag fick order att fortsätta söderut till RÄVEN för inpassering där. Jag hörde på radion att han hade mycket trafik som var på väg in och även flera starter, med bland annat ambulanshelikoptern som skulle upp. Sjönk ytterligare till ca 1300 fot och ropade upp vid RÄVEN. Jag ville lägga mig i varvet en stund för att känna på några landingar till, och jag fick klar inflygning i högervarv till bana 19.

Jag gjorde 2 studs och gå innan jag begärde en fullstopp landning och lämnade banan via taxibana Bertil igen. Denna gången med ett stort leende på läpparna.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Jag på kort final. Foto: Spencer Wilmot

Vilken fantastisk dag!  Underbart väder, EK, mjuka sköna landningar. Egen tid att känna på övningar, utan press när någon ser på och granskar.

Jag parkerade flygplanet på plattan utanför hangarerna eftersom det var fler elever bokade denna dagen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Parkerad med SE-KEN i bakgrunden

Här är en liten videosnutt från dagens flygning.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_youtube id=”_i8XJcPeOa4″ width=”1080″ height=”516″ autoplay=”no” api_params=”” class=””/]

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][youtube]_i8XJcPeOa4

——————————

Lärare: Emil
Landningar: 4
Flygtid: 1.7 varav 1.4 PIC
Flygtid totalt: 30,2 h[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous article
Next article

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here