Wednesday, June 19, 2024
HomePPL FlyglektionerFlyglektion: DK Långnav

Flyglektion: DK Långnav

-

Klockan var bara 05:45 när jag satte mig vid kartbordet i klubbstugan denna lördagsmorgon. Solen var nästan på väg upp bakom tornet och himlen var helt ren från moln.

Jag kontrollerade vädret det första jag gjorde, och det var fantastiskt! Även TAF’en lovade kanonväder hela dagen. Ingen svekan där inte. Det var vindstilla nu men det skulle öka lite till lunchtid då jag skulle vara tillbaka efter min långnavigering.

Emil kom in i klubbstugan klockan 6 precis som vi kommit överrens om, vi tog en kopp kaffe som jag hade satt på och diskuterade dagens flygning lite.

Medan Emil gjorde tillsyn före flygning på SE-GYX och tankade fullt satt jag och räknade på vindar och bränsleförbrukning.

Vi satte oss och lade in färdplanerna i datorn och skickade i väg dom.

Jag hade valt en rutt som såg ut så här:
Start Säve (ESGP) – Studs och gå på Landvetter (ESGG) – Landning i Jönköping (ESGJ) med fika paus – Studs och gå i Falköping (ESGK) – tillbaka till Säve.
Detta skulle enligt mina beräkningar vara längre än 150 Nm som är kravet.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

DK Långnav - min rutt

Några kvällar innan hade jag suttit och ritat ut rutten, märkt ut navpunkterna, tagit ut True Track och gjort en driftfärdplan så klar som det går utan att veta de aktuella vindarna.

Jag gjorde 3st driftfärdplaner.

  1. ESGP-ESGJ
  2. ESGJ -ESGK
  3. ESGK-ESGP

Jag räknade på vikterna på de olika färdplanerna, som skiljde sig åt eftersom vi kommer förbruka bränsle längs rutten. Till slut var jag klar och vi gick in i briefing rummet och gick igenom dagens flygning lite till.

Så var det då dags att gå ut till planet. En underbar känsla i kroppen hade jag, detta var ju en av de lektioner jag hade längtat mest efter. Att få ge sig ut lite längre från hemma fältet och sätta ner hjulen på några andra flygplatser. Att få planera en långflygning och nu äntligen få sätta sig i planet och flyga den!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Redo för långnav

Vi spände fast oss och jag kontrollerade radion, 119,05 som är Säve TWR och ställde in radion på 118,6 för Landvetter TWR som standby.
I knät hade jag min kneepad med alla flygplatsernas kartblad redo i sekvens efter min rutt.

Jag ställde även in NAV1 på LAV VOR för att lättare hitta inpasseringspunkten ASPEN till Landvetter kontrollzon, vred in 154 (motsatt från 334 som är radialen från LAV till ASPEN) som skulle ge mig bra TO indikering på min position.

Jag taxade ut till väntplats bana 01 och gjorde mina motorkontroller. Allt såg bra ut och jag fick klart att ställa upp. Medan jag taxade ut till banan fick jag klart att lämna kontrollzonen via BOHUS på 1500 fot eller lägre.  Ställde transpondern i läge ALT, noterade starttiden och en allmän sista koll av instrumenten.

Så drog jag till slut på fullt och började rulla, såg farten öka och drog spaken mot mig och vi var på väg!

Lämnade via BOHUS och svängde mot ASPEN, fick bra hjälp av VOR’en som ledde mig rakt mot ASPEN.
Ropade upp Landvetter tornet strax efter BOHUS och fick klar inflygning mot vänster bas bana 03.

Siktade in mig på mitten av banan för att komma i position för en medvind bana 03 när tornet ropade upp och bad mig bekräfta att jag var på väg till vänster bas bana 03.
De ville väl vara säker på att jag inte missförstått något.  Jag fortsatte och svängde vänster bas samtidigt som jag anmälde vänster bas till tornet och fick klart att studsa och sedan lämna i högervarv mot HINDÅS.

I den sekunden insåg jag att jag gjort ett klassiskt misstag. Jag hade glömt att ESGG ligger på 500 fots höjd!
Så här låg jag på en alldeles för låg inflygning till bana 03.  Skit också!!!  Jag visste ju detta, jag hade ju noterat det kvällen innan ändå missar jag det…. suck.

Fortsatte min inflygning och var äntligen på final bana 03 på Landvetter. I mina försök att korrigera hamnade jag lite högt i stället som ni ser på bilden nedan…

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Kort final bana 03 GOT-ESGG
Kort final bana 03 GOT-ESGG (Foto: Emil Englund)

 

Detta var något jag längtat efter länge, att få landa på Landvetter själv! Så många gånger som jag flugit härifrån med alla flygbolag…
Äntligen är det jag själv som landar här!

Studsade och drog på fullt igen och passerade med terminalen på höger sida.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Landvetter (Foto: Emil Englund)

Vred om NAV1 till 062 för att fånga radialen på min väg mot HINDÅS för utpassering och svängde höger.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Landvetter (Foto: Emil Englund)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

En nöjd pilot stiger efter start från Landvetter (Foto: Emil Englund)

Lämnade kontrollzonen över HINDÅS och ropade upp Göteborg Kontroll där jag begärde flygnivå 055 för vår färd mot Jönköping.
Fick klart upp till flygnivå 055 och drog på fullt för att stiga ytterligare. Vred om till standard 1013 på altimetern och såg hur Borås närmade sig under oss.
Borås flygplats var en av mina punkter på vägen och vi passerade den 1 minut före planerad tid.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Borås

När vi kommit upp till flygnivå 055 passade vi på att gå igenom magring lite grand. Det var bra för det var ett tag sedan jag gjort det själv skall erkännas.

Ropade upp Sweden Control 128,62  när vi lämnade Göteborg TMA och han rapporterade ingen känd trafik i området.

Förberedde mig lite genom att ställa in Jönköpings frekvensen 118,250 som standby på radion, vred även in JON VOR 115,80 på NAV1 och ställde in 084 för att kunna använda den för att hitta inpasseringspunkten BOTTNARYD.

Ropade upp Sweden Control igen och meddelade att jag önskade lämna frekvensen för Jönköping. Vi sa hej då och jag bytte till 118,250 och ropade upp för att höra om det var någon trafik i området. Jönköping flygplats är stängt på lördagar så nu var det G luft som gällde. Hörde en annan flygare som var på väg in för landning bana 01.

Räknade lite och bestämde mig för att påbörja en motorplané ner till 2200 fot för att komma in lagom till varvet. Vred om till QNH1016 som var det sista kända lufttrycket jag hade och såg det andra flygplanet på final bana 01. Ropade upp och meddelade att jag passerade över fältet på 2000 fot för att lägga mig i trafikvarvet för en fullstopplandning bana 01.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

PAsserar över ESGJ (Foto: Emil Englund)

På bilden ser ni PA28’an som landade på banan…

Svängde vänster och lade mig i varvet för en landning bana 01. Jag fick backtracka en liten bit för att kunna svänga av banan vid ADAM och taxa hela vägen till Jönköpings Flygklubb och deras klubbstuga. Kuperade motorn och och summerade första delen av flygningen. En del misstag men i stort sett bra. Emil ringde och avslutade färdplanen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Landat i Jönköping (Foto: Emil Englund)

Vi klev in i klubbstugan och mötte några som var där. Snart stog vi ensamma där och kände att: -Nej, vi fortsätter till Falköping och satsar på att fika där i stället och hoppas på fler folk. Så vi gick ut till planet igen och förberedde del 2 av flygningen.

Ställde in Falköping radio 122,800 som standby på radion, vred även in NDB fyren SF 366. Tyvärr är det instrumentet inte så bra i detta flygplanet och fungerade inte.

Taxade ut till väntplatsen vid ADAM och gjorde motorkontrollerna innan jag taxade hela vägen ner till banändan bana 01 och startade.
Svängde svagt väster för att passera LJUNGA och ropade upp Sweden Control och aktiverade vår färdplan till Falköping. Lämnade snart deras frekvens igen för att byta till Falköping där jag ropade upp för att kontrollera annan trafik. Inte ett ljud till svar…

Passerade över fältet och lade mig i ett högervarv till bana 04 enligt instruktioner i Svenska Flygfält.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Falköping (Foto: Emil Englund)

Landade bana 04 och taxade hela vägen till slutet där avfarten till Flygklubben är. Mitt i vägen står ett flygplan med motorn i gång på väntplatsen.  Jag ropar upp på radion att jag ställer mig i hörnet av banan så han kommer förbi, jag utgick från att han skulle starta. Han står dock kvar i vägen för mig.  Till slut ropar han något över radion men det var fullkomligt ohörbart, sämsta radion jag hört tror jag.  Det fanns inte utrymme för mig att passera och jag kunde inte komma någonstans så länge han var kvar, så jag ropade upp igen och meddelade att jag inte kommer förbi. Till slut förstod han detta och flyttade sig åt sidan så jag kunde komma förbi och parkera framför hangarerna. Emil ringde och avslutade vår färdplan.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Stolt pilot framför planet i Falköping (Foto: Emil Englund)

Vi gick in i klubbstugan och satte oss i sofforna med varsin kopp kaffe i handen. Själv njöt jag som tusan av detta, att flyga runt själv och besöka olika flygplatser.
Jag bytte blad i mitt knäbord och förberedde del 3 i rutten.

Nu berättade Emil att vi skulle hitta på en massa hyss på vägen hem. Bland annat skulle han dra motorn för mig för att träna nödläge osv…

Med det i bakhuvudet gick vi ut och startade motorn igen. Taxade ut till väntplatsen och gjorde kontrollerna. Nu var det ett plan i varvet som övade studs och gå, fast på bana 22. Eftersom vinden låg rakt i sidan beslutade vi oss för att starta bana 22, det skulle ju ändå vara bäst för vå fortsatta färd hemåt.

Startade och steg västerut. Jag hade markerat LABAN som en punkt på min rutt men blev nu påmind om att den skulle vara omöjlig att hitta nästan. Det är ju en IFR punkt, och inget fysiskt på marken. Bytte därför till Floby, en liten ort alldeles bredvid LABAN.

Ropade upp Sweden Control och aktiverade min färdplan till Säve.

Vi hade planerat att stiga till 2500 fot, men i mina tankar och letandes efter Floby steg jag till 3500 innan jag insåg misstaget. I samma ögonblick ser jag på kartan att Trollhättan / Såtenäs TMA börjar precis där! AJ, AJ, AJ…. Ropade snabbt upp Sweden Control och frågar om Något av dom är öppna men det var som som tur var inte. Fick klart att fortsätta på vår färd.

Nu när det problemet var löst insåg jag att jag inte hade koll på var jag var!  Hmm… Skit också…
Kikade runt och insåg att jag hade Herrljunga strax bakom mig till vänster, alltså skulle Vårgårda komma strax.  Nöjd med detta fortsatte jag och när nästa ort kom framför mig insåg jag att…..Nej, detta är inte Vårgårda…Attans…

Ställde då in HARRY VOR 117,50 och kontrollerade vilken radial jag låg på ut ifrån den.  Ca 040 alltså borde det vara Herrljunga som jag nu passerade, det innebär att det var Ljungby som jag hade strax bakom mig i första läget. Alltså var jag nästan inte ur kurs från början!

Jag fortsatte framåt och förväntade mig att se Vårdgårda strax, och mycket riktigt där kom orten med flygplatsen som jag väntat på.  Ja, jag pustade ut och vi diskuterade det som hänt och hur jag hanterat det.

Då drar Emil motorn för mig och det blir snabbt till att leta upp ett fält och förbereda nödlandning. Hittar ett lämpligt fält och lägger mig i 70 (68) knop och börjar flyga mot fältet, gör min inflygning och sedan säger Emil att ok, dra på igen…..

Full gas och jag stiger därifrån…..

Efteråt berättade Emil att jag glömt göra Nödchecklistan!!!

Helt ofattbart! Jag gick igenom det i huvudet och han har nog rätt. Jag missade det… Det viktigaste och mest repeterade i hela utbildningen tror jag!
Usch va jag skämdes när han sa det.

Nyttig läxa blev det i alla fall. Har svårt att tro att jag kommer glömma det någonsin igen efter denna dagen!

Jag hann inte långt förrän Emil slår av Avionics brytaren och radion och transpondern dör för mig. Så slår han av huvudströmbrytaren och alternatorn också!

Nu är all el död… Nada, inget….

Från teorin vet jag ju att det går alldeles utmärkt att flyga ändå, men jag skulle aldrig komma på tanken att prova. Nu satt jag där på 1500 fot och ingen radio, inga nav instrument, ingen bränslemätare.  Som tur är har jag mina viktigaste instrument kvar – Höjdmätaren, Variometern, fartmätaren och Horisont och  kursgyrot.
Så, ingen panik utan bara nytt läge att gilla.

Emil frågar skrikande vad jag skall göra. Eftersom strömmen är borta fungerar inte intercom’en längre och vi får skrika till varandra för att höras i motorljudet.

Jag meddelar att det bästa och säkraste för mig att göra är att landa på Vårgårda, där jag kan ringa klubben och få råd, dessutom skulle jag kunna ringa Säve tornet och kanske få tillstånd att flyga vidare utan radio, nu när dom är meddelade och redo.

Nöjd med det meddelar Emil att han vill till Backamo. Jaha… där ser man tänkte jag…

Ok, jag tar fram kartan och tar en ungefärlig kurs dit, svänger på kurs och mäter sedan med handen ungefärligt avstånd, räknar lite i huvudet och meddelar Emil att vi kommer vara där om ca 20 minuter.

Följer min väg med kartan i handen och ser snart vindkraftverken i Lilla Edet långt framför mig. Gött, då vet jag att jag är på rätt kurs. Passerar SJUNTORP och ser trollhättan på min höra sida. Passerar Göta Älv och börjar måtta in Backamo som ligger framför mig ungefär i tid som jag lovat Emil dessutom.

Han är nöjd med det och ger mig tillbaka all ström och mina instrument. Efter en genomgång av läget drar han plötsligt motorn för mig igen och jag får på nytt leta upp ett  lämpligt fält att nödlanda på… Svänger i position och förbereder allt när det är dags att dra på igen.

Nu börjar en navigerings tur på låg höjd. Idén är att jag skall flyga till en punkt som Emil pekar ut på kartan och som jag på grund av en låga flyghöjden inte kan se.
Jag har min transportör i handen och lägger den utmed min tänkta rutt på kartan, tar ut en kurs till den lilla sjön jag skall flyga till. Svänger på kurs och kikar snabbt avståndet i kartan till sjön, räknar att det borde ta ca 6 minuter dit. Kikar upp och jämför verkligheten mot kartan för att kolla att jag är på rätt väg, där passerar jag kraftledningarna under mig, perfekt!

Kommer fram till sjön på tid, och så fortsätter det tillbaka till Säve.

Jag ropar upp Säve tornet strax nordost om AGNESBERG och får klart inflygning till högerbas bana 01 från nuvarande position.
Svänger västerut och flyger mot fältet. Angör högerbas och får klart att landa bana 01.

Trots mina misstag känns det oerhört skönt efter flygningen.  Jag tankar planet fullt igen för att se hur mina beräkningar stämmer med verkligheten.

Jag hade beräknat 70 liter för dagens flygningar och jag fick i 76.7 liter i tankarna.
Skillnaden skyllar jag på Emil’s hyss på vägen hem, hade jag fått flyga på höjd och magrat hade vi klarat 70 liter 🙂

När vi landade hade jag bränsle kvar för en lika lång flygning till…. Bra att veta. Så man får lite känsla för hur långe man kan flyga på en full tank…

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Anteckningar och kartor

Ja, när jag sitter här med mina anteckningar och beräkningar efter flygningen så är jag i stort sett nöjd. Navigeringen gick bra. Beräkningarna stämde bra.

Men det är några saker jag noterar extra:

  • Nödchecklistan – får aldrig missas igen!
  • Koll på TMA gränser.
  • Sidvindslandningar vill jag träna på lite. Känner inte att jag sätter dom perfekt.

 

Nu är det bara att planera för nästa lektion – Långnav igen, fast EK!

——————————

Lärare: Emil
Landningar: 4
Flygtid: 3.1
Flygtid totalt: 40,2 h

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here